Stucwerk binnen: Lastiger dan je denkt

stucwerk binnen

De meeste doe -het -zelvers denken het allemaal te weten. Ze hebben immers al veel zelf gedaan in het huis en dat is ook hun goed recht. Maar toch hoor ik met regelmaat dat het stucwerk binnen in je huis een stuk lastiger is dan men denkt. Zo kan je tegen allerlei onvoorziene problemen oplopen, meet veel frustraties als gevolg. Laat daarom het stucwerk binnen in je huis door een professional doen. Wij van bouwbedrijven net raden het zelf doen van het stucwerk binnen in je huis af. Als je het dan toch per se zelf wil doen, noemen wij hier nog een paar tips. Lees je dit eerst goed in voordat je een keuze maakt.

Stucwerk binnen je huis

Voordat je je wanden (opnieuw) gaat schilderen moet je zorgen dat de wanden mooi egaal zijn. Daarom moet je stucwerk binnen verrichten. Binnen stucwerk is een mooie afwerking voor wanden en plafonds en kan in elke gewenste kleur en structuur worden aangebracht.

Stucwerk binnen je huis kan op verschillende manieren worden toegepast. Welk stucwerk wordt toegepast hangt af van de staat van het oppervlak en je eigen persoonlijke wensen. Binnen stucwerk kan bijvoorbeeld als basislaag worden aangebracht, zodat er vervolgens kan worden behangen of geverfd.

De basislaag kan ook worden afgewerkt door middel van:

 • Sierpleister
 • Fijnschuurwerk
 • Spackspuitwerk
 • Gladpleisterwerk
 • Leemfinish of betonlook.

Bedenk dus eerst goed van te voren wat je wil. Een professional kan je hier ook over adviseren. Je kan online vrijblijvend een offerte aanvragen of een adviesgesprek afspreken.

Toch zelf doen

Voor de eigenwijze klussers onder ons geven wij nog een aantal tips voor het zelf doen van het stucwerk binnen in je huis.

 1. Plak je vloer af
 2. Zorg dat je voorstrijk gebruikt
 3. Maak het gips aan met een schone mixer
 4. Breng het gips van links naar rechts aan als je rechtshandig bent (en andersom)
 5. Maak het gips glad met een reilat
 6. Gebruik een spackmes om alle gaatjes dicht te maken
 7. Schuur het geheel op met een spons
 8. Zorg dat je als laatste gaat pleisteren

Als je denkt dat je het stucwerk binnen goed zelf kunt, kan je bovenstaande tips gebruiken om er een mooi resultaat van te maken. De praktijk wijst echter toch uit dat veel mensen uiteindelijk alsnog een professional hebben laten komen voor hun stucwerk binnen. Als je een mooie gladde en strakke wand wil, heb je gewoon de ervaring van een professional nodig.