PVC kunststof: belangrijke eigenschappen en kenmerken uitgelicht

Pvc is een van de meest gebruikte kunststoffen ter wereld. Die populariteit heeft het te danken aan de grote hoeveelheid toepassingen die pvc kent. Het is namelijk een ontzettend flexibel materiaal, dat veilig en duurzaam kan worden ingezet en in vrijwel iedere denkbare vorm kan worden gegoten.

Hier zetten we de drie meest opvallende eigenschappen en kenmerken van pvc kunststof nog eens op een rijtje. We bespreken de hardheid (of zachtheid), de betrouwbaarheid en de chemische bestendigheid van het materiaal, die het geschikt maakt voor toepassingen in de chemische industrie en laboratoria.

Flexibel en slijtagebestendig

Pvc wordt gemaakt door de grondstof op temperatuur te brengen en de vormen in een mal. De kunststof wordt daarna erg hard. Eén van de grote voordelen van alle kunststoffen, en van pvc in het bijzonder, is dat er in dit vormingsproces door het toevoegen van bepaalde extra stoffen ook een meer flexibele variant van pvc gemaakt kan worden. Dat betekent dat het materiaal zowel hard en stevig als flexibel kan worden gemaakt. Afhankelijk van het gebruik is dat natuurlijk erg handig.

In beide vormen – hard en flexibel – is pvc overigens het behoorlijk goed slijtagevrij. Juist die eigenschap maakt het geschikt voor veel verschillende toepassingen: van de auto-industrie tot een geluiddempende vloer voor op kantoor, van kozijnen tot toepassingen in de landbouw.

Pvc is betrouwbaar

Een van de belangrijkste redenen dat pvc zoveel wordt gebruikt, is dat het zeer betrouwbaar en bestendig is. Het kent weinig variatie, en de eigenschappen van het materiaal zijn goed onderzocht en in kaart gebracht. Overigens is pvc zelf niet schadelijk voor de gezondheid; sommige additieven, vooral die gebruikt worden om het materiaal flexibel te maken, kunnen dat wel zijn.

Hoewel het niet geschikt is voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie, is pvc uitermate geschikt voor gebruik in laboratoria, omdat het goed bestand is tegen de meeste chemicaliën. Om een voorbeeld te geven: pvc-leidingsystemen kunnen gemiddeld genomen wel een jaar of 100 meegaan! Daarna kan het overigens worden hergebruikt of gerecycled, wat deze kunststof ook nog een duurzaam karakter geeft. Het lijmen, lassen en mechanisch bewerken van dit type kunststof is ook een fluitje van een cent. Geen wonder dat pvc in veel sectoren zo populair is.

Betrouwbare, stevige kunststof

In vrijwel alle sectoren van productie is pvc moeilijk weg te denken. De combinatie van flexibiliteit en stevigheid, betrouwbaarheid en bestendigheid maakt het in veel gevallen de beste keuze.