MDF plaat – onmisbaar tijdens een klus

MDF plaat

Als je regelmatig aan het klussen bent voor je werk of als hobby, dan ben je waarschijnlijk al een beetje bekend met dit fijne materiaal. We hebben het natuurlijk over de MDF plaat. Met enige regelmaat wordt een MDF plaat gebruikt in de interieurbouw. De reden hiervoor is voornamelijk de gemakkelijk bewerkbaarheid. Iedereen kan aan de slag met dit materiaal! Daarom duiken we vandaag dieper in op dit bijzondere materiaal. We gaan alle feiten op een rij zetten en uitleggen waarom een MDF plaat onmisbaar is tijdens een interieur klus.

Geperste platen

De afkorting in MDF plaat staat voor Medium-Density Fibreboard. Wat voor materiaal het precies is, wordt dus al uitgelegd in de naam. MDF plaat is plaatmateriaal dat bestaat uit geperst hout dat met lijm aan elkaar is geplakt. Het is met andere woorden een geperst board van middelhoge dichtheid, vandaar de naam Medium-Density Fibreboard, oftewel MDF platen. MDF wordt volgens een bepaald proces gemaakt. Dat proces is belangrijk bij dit materiaal.

Eerst worden er houtvezels geselecteerd. Deze moeten daarna goed gedroogd worden. Vervolgens worden de vezels door middel van harsen met elkaar verbonden. Ze worden met andere woorden geperst. Een MDF plaat kan verschillen in kwaliteit. Als de vezels namelijk sterker met elkaar geperst worden, zal de plaat in kwestie een hogere dichtheid hebben. Andersom zijn er ook platen beschikbaar met een lagere dichtheid. Dit is echter niet de enige manier waarop de MDF platen anders kunnen zijn.

MDF plaat met diverse afwerkingen

De eerste MDF plaat kwam al in de vorige eeuw op de markt. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende soorten verkrijgbaar. Zo kunnen de afmetingen variëren, de afwerking en de verwerking. Bovendien zijn er platen die speciaal ontwikkeld zijn voor binnen gebruik of juist geschikt zijn voor buitentoepassingen. Regelmatig staan deze belangrijke gegevens bij het materiaal vermeld. Om dit beter te illustreren geven wij een aantal voorbeelden.

De verwerking van een MDF plaat is bijvoorbeeld niet altijd gelijk. Dit wil zeggen dat de ene plaat makkelijker te bewerken is dan de andere. Als je zelf geen ervaring hebt, dan is een zachte MDF plaat een goede optie. Deze plaat is namelijk makkelijker te bewerken. Met behulp van een cirkelzaag kan je deze platen eenvoudig op maat zagen. Een andere manier waarop dit materiaal kan verschillen, is de afwerking van de plaat. Zo kan er een brandvertragende laag of vochtwerende afwerking op zitten. Hierdoor zit er altijd wel geschikte optie voor jou tussen!