De geschikte vergaderlocatie voor jouw startup

Vergaderlocatie

Nederland telt in 2018 meer startups dan ooit tevoren. Het is een absolute trend onder werklustige jonge ondernemers om een eigen bedrijfje op te richten. Het ene bedrijf wordt een groter succes dan het andere bedrijf, maar de ondernemerslust valt van een ieder te prijzen. Berlijn staat bekend als de Startup-stad nummer één, maar ook steden als Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven kennen inmiddels tal van locaties voor startups.

Wat is een startup?

Een startup is een onderneming die wordt opgericht met een vernieuwend idee. Veelal jonge mensen in de leeftijdscategorie 25 tot 35 richten een startup op. Enerzijds om hun vernieuwende idee uit te kunnen werken en anderzijds om hun ultieme droom, een eigen bedrijf oprichten, tot werkelijkheid te kunnen brengen. Een startup is daarentegen wel onzeker want men weet niet wat de consument van zijn of haar idee gaat vinden. Tevens is er vaak niet genoeg geld om vooraf uitgebreid onderzoek te doen of het product of de dienst gewild is. Het verschil tussen startups en andere startende bedrijven is dat de regels verschillen. Daarnaast kenmerken de (succesvolle) startups zich met ‘hypergrowth’, in korte tijd opschalen van bijvoorbeeld 2 naar 200 man. De nummer één reden dat startups failliet gaan is vanwege het budget. In korte tijd moet er veel geïnvesteerd worden en dat kan leiden tot een lege spaarrekening.

De mogelijkheden voor een startup

Een startup is meer dan elk ander bedrijf gericht op het besparen van kosten. Zelf heb ik voor een schoolopdracht een bezoek gebracht aan een startuplocatie in Berlijn. Deze locatie was een uitstekend voorbeeld van de kracht die startups kunnen hebben anno 2018. Dit gebouw was volledig gericht op startups en bevat vele werkplekken, koffiecorners, vergadertafels en in elke hoek was een vergaderlocatie. Voor een klein bedrag per maand kunnen Duitse ondernemers gebruik maken van de faciliteiten van dit gebouw, waaronder de vergaderruimtes, internetverbinding en keuken. Tevens kunnen ondernemers eenvoudig ideeën uitwisselen met lotgenoten en vinden er regelmatig workshops (tegen een kleine vergoeding) plaats. Deze workshops begeleiden de jonge ondernemers als het ware door het drukke en stressvolle ondernemerschap.

In Nederland zijn er de afgelopen jaren ook tal van deze locaties bij gekomen. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Voorbeelden van startuplocaties in Nederland zijn B. Amsterdam, een creatief pand met veel activiteiten zoals startup-bootcamps. High Tech Campus 9 in Eindhoven is zo’n zelfde locatie maar dan gericht op bedrijven in de technische sector. In Rotterdam zit de Startup foundation gevestigd en zoals de naam al doet vermogen is ook deze locatie volledig gericht op startups. Spaces is daarnaast een organisatie welke gevestigd is in elke grote stad van de wereld en verhuurd tegen schappelijke prijzen kantoorruimtes en werkplekken.