Alles wat je hoort te weten over havenkranen

Havenkranen: misschien niet een onderwerp waar je je dagelijks mee bezig houdt, maar toch iets wat erg bewonderenswaardig kan zijn als je er meer over te weten komt. Ben je benieuwd naar hun ontstaansgeschiedenis en meer over moderne havenkranen? Lees dan vooral verder!

Het belang van havenkranen

Tegenwoordig is onze wereld steeds meer geglobaliseerd: we hebben niet alleen contact met mensen van over de hele wereld door het internet, maar we gebruiken ook allerlei spullen die we in het buitenland laten maken. De goedkoopste manier om die goederen van de andere kant van de wereld hier naartoe te krijgen is via schepen. En dat is waar havenkranen om de hoek komen kijken: die zijn namelijk noodzakelijk om de schepen in- en uit te laden en daarom van levensbelang in onze steeds kleiner wordende wereld. 

De geschiedenis van havenkranen

Havenkranen bestaan al sinds de middeleeuwen. Niet in vorm waarin we hem tegenwoordig kennen natuurlijk: omdat er geen elektriciteit was, moest de vracht die de kranen tilden door middel van mankracht gehesen worden. Hierdoor was de tilkracht van zo’n middeleeuwse havenkraan natuurlijk een stuk minder dan die van de enorme stalen machines die we vandaag de dag gebruiken als werktuig. Die enorme kracht hebben we te danken aan een uitvinding uit de industriële revolutie: een hydraulische kraan op waterdruk. Een centrale stoommachine leverde genoeg waterdruk om meerdere kranen van enorme tilkracht te voorzien. 

Soorten havenkranen

De meeste mensen denken dat er maar één havenkraan te onderscheiden is, maar niets is minder waar, want voor bijna iedere klus is wel een aparte havenkraan. Zo zijn er bijvoorbeeld containerkranen, die gebruikt wordt om zeecontainers van A naar B mee te hijsen. Hierin zijn twee typen te onderscheiden: statische en verrijdbare kranen. Een kraan die kan rijden kan een container over een grotere oppervlakte verplaatsen. Daarnaast is er ook verschil in hoe havenkraan aangedreven worden: er bestaan diesel- en elektrische kranen.