3 tips voor als je een stroomstoring hebt

stroomstoring

Veel mensen zullen al eens te maken hebben gehad met een stroomstoring in huis. Een stroomstoring kan om verschillende redenen een grote ergernis voor mensen vormen. Denk aan het feit dat je als gevolg van de stroomstoring geen televisie meer kunt kijken, geen werk op je computer uit kunt voeren, enzovoorts. Daarbij is het erg vervelend om een avond zonder verlichting in huis door te moeten brengen. Er zijn bij een storing verschillende stappen die je kunt zetten om de stroomstoring te verhelpen. In dit artikel geven we je drie handige tips om de stroomstoring in huis op te (laten) lossen.

 

Tip 1: ga langs bij je buren of andere wijkbewoners

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen of de stroomstoring alleen je eigen woning treft, of ook andere woningen in de wijk. In het laatste geval zal er sprake zijn van een algehele stroomstoring die je zelf niet op kunt lossen. Bij een algehele stroomstoring is de netbeheerder verantwoordelijk voor het oplossen van deze stroomstoring. Het is dan ook raadzaam om het landelijke storingsnummer te bellen om de netbeheerder voor een oplossing te laten zorgen. Let op, het heeft geen nut om je energieleverancier te bellen.

 

Tip 2: los een stroomstoring zelf op

Mocht het gaan om een stroomstoring die alleen je eigen woning getroffen heeft, dan zal de oorzaak hiervan vaak ook in huis liggen. Je kunt allereerst de gesprongen stop in de stoppenkast vervangen voor een nieuwe stop. Op het moment dat de stop direct weer uit de stoppenkast springt, heb je mogelijk te maken met een kortsluiting. Schakel alle elektrische apparatuur in dat geval uit, vervang de stop en schakel de apparatuur stuk voor stuk in. Als de stop opnieuw uit de meterkast springt, heb je de bron van de kortsluiting in huis gevonden. Je kunt dit apparaat nu vervangen om te voorkomen dat je met een nieuwe stroomstoring te maken krijgt.

 

Tip 3: schakel een storingsdienst in bij een stroomstoring

Wanneer het niet gelukt is om de stroomstoring zelf op te lossen, kun je de hulp van een storingsdienst inschakelen. Vrijwel ieder elektricienbedrijf biedt een spoeddienst aan, die je kan helpen bij het oplossen van stroomstoringen. Deze spoeddiensten zijn doorgaans 24 uur per dag bereikbaar, waardoor je ze ook op de late avond nog in kunt schakelen. De kans is groot dat de stroomstoring veroorzaakt wordt door een kortsluiting rond je elektrakabels in huis.