Wat is jouw ideale steiger?

stijgerhout

Voor sommigen kan de aanschaf van een steiger een behoorlijk grote aankoop zijn. Om het gemakkelijker te maken heeft Rolsteiger.net enkele belangrijke punten voor je op een rijtje gezet.

Breedte van het steiger

Bepaal voor jezelf wat de breedte van je steiger kan zijn. Ga je werken met een brede steiger? Of kan dat juist niet in jouw situatie en moet je wel een smal steiger gebruiken?

Het is hierbij ook afhankelijk waarvoor je de steiger wilt gebruiken. Is het voor jezelf thuis of is het juist voor op het werk. En wat voor werk doe je? Dit zijn enkele vragen die jij voor jezelf moet beantwoorden om de breedte van het steiger te kunnen bepalen.

Het type steiger

Vervolgens moet je het type steiger gaan kiezen wat het beste bij je past. Er bestaan drie verschillende soorten steigers: trapsteiger, kamersteiger oftewel vouwsteiger en de rolsteiger. Zij hebben elk specifieke eigenschappen. Zo is een trapsteiger erg handig wanneer je vaak de steiger moet verlaten en vervolgens er weer op moet klimmen. Een rolsteiger is gemakkelijk verplaatsbaar door de onderliggende wieltjes. En een kamersteiger oftewel vouwsteiger is inklapbaar en dus overal gemakkelijk mee naar toe te nemen.

Materiaalkeuze

De materiaalkeuze voor het platform van het steiger is ook een belangrijke. Je kunt een keuze maken tussen een houten platform en een Fiber-Deck platform. Het verschil zit hem in de prijs en gewicht van het platform. Zo is het houten platform de goedkopere variant maar is ook veel zwaarder dan het duurdere Fiber-Deck.

Werkhoogte

Bij het kiezen van een steiger speelt ook de werkhoogte een rol. Dit kun je het beste berekenen in meters. Hierbij dien je rekening te houden met de hoogte waarop wordt gewerkt, oftewel waar het platform zich bevindt, plus 2 meter.

Opbouwmethode

Als laatste nog een belangrijk punt, het kiezen van een opbouwmethode. Ga hiervoor op onderzoek uit hoe jij jouw steiger dient op te bouwen of neem anders contact op met jouw leverancier. Er zijn namelijk pas geleden nieuwe eisen gesteld voor het werken met steigers!