Hydraulisch gereedschap in de bouw

Bij bouwwerkzaamheden wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van gereedschappen. Om het jezelf makkelijker te maken tijdens het uitvoeren van deze werkzaamheden, kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van gereedschap dat hydraulisch aangedreven is. Een belangrijk kenmerk voor dit soort gereedschap is dat er gebruik wordt gemaakt van hydraulische olie die dient als krachtbron. Door middel van deze krachtbron is het makkelijker voor jou om handelingen uit te voeren, zoals het aandraaien van schroeven of zware objecten op te tillen. In dit blog leggen we alles uit over hydraulisch gereedschap in de bouw. 

Hoe werkt hydraulisch gereedschap?

Je moet je voorstellen dat je een spuit hebt waardoor je met grote kracht water spuit. De grote kracht wordt veroorzaakt door de zuiger. Het water wordt samengeperst en kan met grote kracht weer uit de spuit komen. Ditzelfde principe geldt voor hydraulisch aangedreven gereedschappen.

Hydraulisch gereedschap welke soorten er zijn  

Hydraulisch gereedschap is in alle vormen en maten te verkrijgen. Zo heb je een simpele tang waarmee je bouten aan kan draaien. Sommige bouten zitten zo stevig vast dat het haast niet mogelijk is om met de hand deze bouten los te draaien. Dit vergt teveel van je spierkracht. Neem daarvoor in de plaats een hydraulisch aangedreven tang waarmee er veel meer kracht kan worden uitgeoefend. Een ander voorbeeld van dit gereedschap is een hydraulische schaar, waarmee je in de bouw makkelijk kabels of buizen kunt doorknippen. Tot slot heb je ook gereedschap dat wordt gebruikt voor het optillen van zware materialen. Denk hierbij aan een krik die je op een makkelijke manier op kan pompen, zodat je zware dingen kunt optillen, zoals metalen buizen.

Welke voordelen brengt het hydraulisch vermogen met zich mee?

Een hydraulisch vermogen kan op een compacte manier zijn werk doen. Het zal je opvallen dat het gereedschap dat hydraulisch is aangedreven, vaak klein is, maar desondanks een grote kracht uit kan oefenen. Dit is natuurlijk ideaal, omdat mensen het doorgaans veel fijner vinden om met compact gereedschap aan de slag te gaan. Een van de grootste voordelen is dat je eigen spierkracht minder wordt belast doordat het hydraulische vermogen dit voor een groot deel overneemt. Terwijl spierkracht wel uitgeput kan raken, kan hydraulische kracht haast niet uitgeput raken, maar niet als het mechanisme kapot is. Door het hydraulische vloeistof tijdig bij te vullen, zorg je ervoor dat het apparaat zijn werk kan blijven doen. Steeds meer gereedschappen worden hydraulisch aangedreven. Hierdoor wordt het steeds makkelijker om de meest uiteenlopende klussen met gemak uit te voeren. Het aanbod in gereedschappen is uitgebreid en zal steeds verder worden uitgebreid.