De juiste gehoorbescherming tijdens het klussen

Klussen, je houdt ervan of je haat het. Je vrouw is niet de enige die moe wordt van al dat klussen, je gehoor ook. Tenminste, als je niet de juiste bescherming gebruikt. Gehoorschade door lawaai is nog steeds een veel voorkomend probleem in de bouw. Het lawaai dat geproduceerd wordt tijdens klusjes thuis moeten daarbij ook niet onderschat worden. In dit artikel vind je een aantal alledaagse klussen die gehoorschade veroorzaken, mits je niet de juiste bescherming draagt.

 

Spijkertje slaan

Een onschuldige spijker in de muur slaan met een hamer kan al tot directe gehoorschade leiden. Dit produceert namelijk 120 decibel. Het gevaar van lawaaislechthorendheid begint al bij 80 decibel! Dit aantal decibel kan vergeleken worden met iemand die je niet meer goed verstaat op 1 meter afstand.

 

Het gras maaien

Het is voor niemand een geheim dat een grasmaaier veel geluid maakt. Het zou dus eigenlijk ook geen geheim moeten zijn dat het gebruik van gehoorbescherming tijdens het grasmaaien vanzelfsprekend zou moeten zijn. Het apparaat produceert ruim 85 decibel en passeert dus ook de grens van lawaaislechthorendheid.

 

Gaten boren

Een boormachine genereert al gauw 95 decibel. Dit betekent dat er na 15 minuten boren sprake is van gehoorbeschadiging. Wanneer je met een verbouwing bezig bent, moet je waarschijnlijk veel boren en ben je dus ook al snel langer dan 15 minuten met dat apparaat in de weer. Het dragen van de juiste gehoorbescherming is hier dan ook zeker geen overbodige luxe.

 

Het gebruiken van een handzaag

Dit is misschien ook wel een gereedschap waarvan je niet verwacht dat het schade aan je gehoor zou kunnen toebrengen, maar het is wel degelijk zo. Iets zagen met een handzaag produceert zelfs 85 decibel.

 

Mensen werkend in de bouwsector moeten vanzelfsprekend gehoorbescherming dragen, maar in dit artikel zie je dat gehoorbescherming ook op hobbyklussers van toepassing is. Op www.audinc.nl is een ruim aanbod van gehoorbescherming voor alle soorten geluidsoverlast te vinden. Dus: doe niet link, neem de juiste bescherming van Audinc!