De cv-installatie waterzijdig inregelen

Veel huishoudens beschikken over een cv-installatie die niet goed waterzijdig in ingeregeld. In de meeste gevallen zijn zij er niet eens bewust van, terwijl dit het wooncomfort toch erg kan verbeteren. Lees daarom hier over het hoe en wat van het waterzijdig inregelen van jouw cv-installatie.

Wat is waterzijdig inregelen?

Waterzijdig inregelen zorgt ervoor dat het warme water op de juiste manier over de radiatoren verdeeld wordt. Waterzijdig inregelen is belangrijk om de cv-installatie goed te laten functioneren. Het voorkomt geluids- en comfortklachten. De stijgende energiekosten vormen ook meer en meer de motivatie om deze goede kostenbesparende maatregel te gebruiken.

Waarom waterzijdig inregelen?

Een grote meerderheid van alle cv-installaties in Nederland zijn niet waterzijdig ingeregeld. Dit kan er voor zorgen dat de radiator die het meest in de buurt van de cv-ketel staat ook het snelst en meeste warme water krijgt. De radiator die verderop staat, krijgt hierdoor minder warm water. Dit zorgt er voor dat de radiator moeilijk warm kan worden of dat er zelfs nauwelijks warmte vanaf komt. Dit geeft een aantal praktische problemen:

  • Minder fin wooncomfort omdat de woning niet gelijk opwarmt of bepaalde ruimtes niet warm worden.
  • Hoge gasrekening omdat de cv-watertemperatuur niet goed is.

In veel gevallen wordt er door installateurs voor gekozen oom grotere radiatoren op te hangen. Dit is vaak helemaal niet nodig. Radiatoren worden bij de bouw van het huis afgestemd op het volume van de woning. De grotere radiatoren zullen daarom in veel gevallen het probleem niet verhelpen. Zorg er daarom dus voor dat je de centrale verwarming waterzijdig hebt ingeregeld.

Besparen op je energierekening

Het waterzijdig inregelen van je cv-installatie brengt een hoop voordelen met zich mee. Een van deze voorbeelden is dus dat het wooncomfort verbetert zal worden. Dit komt omdat de radiatoren gelijkmatig verwarmt worden en de woning dus ook gelijkmatig verwarmd wordt. Deze gelijkmatige vorm van verwarming is een stuk effici├źnter en zorgt voor een betere energiebesparing. Deze energiebesparing kan oplopen tot 10% en soms zelf tot 20%. Dit merk je natuurlijk aanzienlijk in de portemonnee.

Wat heb je nodig?

Om de cv-installatie waterzijdig te kunnen inregelen heb je in ieder geval een dubbel instelbare radiatorkraan nodig of een met een voetventiel. Het is mogelijk om zelfstandig je radiatoren waterzijdig in te regelen als je er een beetje verstand van hebt. Toch raad ik je wel aan om er een specialist bij te halen met meer ervaring. Op deze manier ben je verzekerd van een goed werkende cv-installatie.